
Welke voedingssupplementen kan je mij aanraden?
Het is een vaak voorkomende vraag die aan mij als diëtist gesteld wordt. Binnen onze huidige tijdsgeest ervaren we op dagelijkse basis problemen die we zo snel mogelijk opgelost willen zien. Het is volgens mij eigen aan de mens dat we liefst de voorkeur geven aan oplossingen die (ogenschijnlijk?) de minste moeite kosten en het meest voorhanden zijn. Wanneer we via allerlei kanalen om de oren geslagen worden met publiciteit over heilzame voedingssupplementen die met een 1+1 gratis promo in supermarkten, apotheken, parafarmacieën of via een muisklik te verkrijgen zijn - dan lijkt dit de weg van de minste weerstand. Spierstijfheid, gewrichtspijnen, overgewicht, haaruitval, acné, lusteloosheid, ... Je kan het zo gek niet bedenken, of er bestaat een voedingssupplement dat marketinggewijs (z)inspeelt op deze klachten. Hebben voedingssupplementen volgens mij dan geen bestaansreden? Dat niet meteen. We dienen volgens mij wel voedingssupplementen terug te gaan waarderen voor de bijzaak die ze zijn. Een gezonde en evenwichtige voeding is DE hoofdzaak. De betekenis van het woord 'supplement' in het Van Dale Woordenboek liegt er niet om: 'bijvoegsel, aanvulsel'. In bepaalde situaties kunnen supplementen een nuttige aanvulling zijn mits ze op een wetenschappelijk onderbouwde manier gebruikt worden na overleg met een arts of diëtist.
Wanneer kunnen supplementen nuttig zijn?
Volgende opsomming is een beperkte weergave. Voor meer informatie en/of begeleiding kan je vrijblijvend contact met me opnemen.
Er zijn specifieke situaties waarin voedingssupplementen een toegevoegde waarde kunnen bieden. Bijvoorbeeld:
- Zwangerschapswens: Foliumzuur
-
Jonge kinderen, ouderen, mensen die aan weinig zonlicht worden blootgesteld: Vitamine D
-
Veganisten: Vitamine B12
- Mensen met medische noden
Wanneer kunnen voedingssupplementen schadelijk zijn?
Hoewel voedingssupplementen nuttig kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat ze ook schadelijk kunnen zijn als ze ondoordacht worden gebruikt.
- Overdosering: een teveel van bepaalde vitaminen en mineralen kan toxisch zijn en gezondheidsproblemen veroorzaken. Zo kan een teveel aan vitamine A leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, afwijkingen aan ogen, huid en skelet.
- Interactie met Medicatie: Sommige supplementen kunnen de werking van medicijnen beïnvloeden, zowel positief als negatief. Het is belangrijk om altijd met een arts of diëtist te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken.
Conclusie
Voedingssupplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet, vooral in specifieke situaties. Het is echter cruciaal om altijd eerst met een arts of diëtist te overleggen voordat je supplementen gaat gebruiken om doseringen en combinaties correct af te stemmen. Een evenwichtige voeding blijft de hoeksteen van een goede gezondheid. Supplementen kunnen dit ondersteunen, maar niet vervangen.
Bronnen:
Gezond Leven. (z.d.). Voedingssupplementen. Geraadpleegd op 28 januari 2025, van https://www.gezondleven.be/themas/voeding/di%C3%ABten-en-voedingspatronen/andere-di%C3%ABten/voedingssupplementen
Hoge Gezondheidsraad. (2016, september). Voedingsaanbevelingen voor België - 2016: September 2016 HGR NR. 9285. Geraadpleegd op 28 januari 2025, van http://www.hgr-css.be/
VBVD. (2024, 20 december). Standpunt van de VBVD rond voedingssupplementen. Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten. Geraadpleegd op 28 januari 2025, van https://www.vbvd.be/nieuws/standpunt-van-de-vbvd-rond-voedingssupplementen
Reactie plaatsen
Reacties